Callne & co; den här veckan med Hantis Ohlson!

Gällivare är en drabbad kommun. Vi talade just med kommunalrådet Tommy Nyström som lade en stor del av skuldbördan på polisledningen - som enligt honom prioriterar fel; ex bevakning av trafikförseelser istället för narkotikaspaning. Vad ser du som lyssnar som det största problemet då det handlar om det ökande droganvändandet,  bland ungdomar?

Eva-Lena Lundberg arbetar drogförebyggande i Piteå kommun och hon berättade om hur det går framåt i myrsteg - det är svårt att utläsa resultat av drogförebyggande arbete förrän om 10 år.

I ett riksompännande projekt är Piteå en av tre kommuner som arbetar med att begränsa användadet av alkohol och droger bland ungdomar. man gör det på två sätt - genom att på olika sätt försvåra tillgängligheten samt att öka medvetenheten bland vuxna.

Ikväll är det en cafékväll i Infjärden, arrangerad av Förebyggande rådet i Piteå, där politiker, föreningar och polisen deltar. Inbjudan är bybor och vuxna som vill engagera sig ifrågan - vilket vi alla borde göra.

Tunga ämnen har präglat morgonen - även om vi även tangerat det mer lättsmälta. Som till exempel genom att prata om den nya affärsidén som nu även lanserats i Luleå...prenumeration av en matkorg med recept och råvaror för fem middagar till en familj på fyra personer.

Jag är förmodligen för snål för att unna mig denna lyx, men det skulle inte förvåna mig om det lönade sig i längden för mig  - som börjar stort varje vecka med meny och planering och inköpta ingredienser - och sen hemfaller åt spontan-shopping och fantasilöshet i variantionen på vardagsmenyn.

Nu ska jag hasta till ett seminarium för hela radiostationen, så förhoppningsvis hör ni taggade, inspirerade redaktionern under resten av veckan!

Lena Callne