Just nu
  • Okontrollerad brand på Alléskolan i Åtvidaberg

Norrköping

Sparförslag ratas av politikerna

Kritiken mot de planerade nedskärningarna inom deltidsbrandkåren i Norrköping ser nu ut att ha gett resultat. Istället för att klubba igenom beslutet i morgon ska politikerna i miljö och hälsoskyddsnämnden försöka hitta andra sätt att spara in närmare en och en halv miljon kronor.

– Förut kunde vi omfördela lite pengar, från exempelvis bygg eller miljö. Men de pengarna finns inte nu eftersom det är kris i landet, så de klarar sig precis. Brandkåren måste stå för sina egna kostnader så det får vi titta på hur vi ska göra, säger Jan Olov Öster (S) som är ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Det kritiserade besparingsförslaget handlar om en nedskärning av deltidsbrandmän på stationerna Östra Husby, Krokek och Åby. Det skulle innebära en minskning från fem till tre personer i beredskapsstyrkan. Räddningschefen Håkan Dahm har svårt att se någon annan lösning i dagsläget.

– Med de riktlinjer och förutsättningar som vi har fått när vi har arbetat med det här och med tanke på det vi har gjort utöver det här förslaget. Så ser jag inte några andra förslag som vi kan göra för att få ekonomin i balans, säger Håkan Dahm.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se