Måndag 27 april

Klang del 3 - Upptakt Oslo

I veckans Klang gör Birgitta Tollan självsvåldiga nedslag i musiklivet i Oslo.

Möt Oslooperans nya chef, Paul Curran, som är uppvuxen i skotsk arbetarklass, är feminist och lever öppet som bög.
Han säsongsöppnar operan med Norgepremiär av Antonin Dvoráks Rusalka, i sin egen regi.
- En vän beskriver mig som en Jack Russel-terrier. Ni vet, de där små engelska hundarna med starka ben och tänder. Min hårda uppväxt I Glasgow gav mig styrka, säger Paul Curran.


- Min cellokonsert är inspirerad av Hardingfelan och norsk folkmusik, berättar cellisten Lene Grenager i den experimenterande gruppen SPUNK, som var den första ensemble som gav konsert på nya oslooperans tak. Ett av deras projekt sträcker sig över 12 år och har titeln ”Das Wohltemperirte SPUNK”.

- Det mest intressanta är det som föregår tvärs över genregränserna. Musiklivet har varit dominerat av stora institutioner som symfoniorkestrar och operahus, vilka har haft enorm makt över kvalitetsbegreppet. Den positionen har blivit mindre. Det är sunt, säger tonsättaren Lars Petter Hagen, ny direktör för Ultima-festivalen.

Författaren och kompositören Jenny Hval, även känd som Rockettothesky, skapar musikaliska rum där hennes intima röst står mot den jättestora klangen.
- Det är en frihet att använda den lilla, ljusa, höga rösten som i historien ansetts vara häxaktig, hysterisk, menstruerande eller jungfrulik, säger Jenny Hval.

I programmet medverkar även Nina Krohn vid norska radions musikredaktion och sångerskan och musikkritikern Astrid Kvalbein.

Manus och produktion: Birgitta Tollan.