Gratis vård för barn

Barn och ungdomar i Uppsala län kommer att kunna gå gratis till läkare på vårdcentraler och till husläkare.

Det beslutet kommer landstingstyrelsen att fatta på måndag.

- Jag hoppas att allt fler barn, i stället för att hamna på barnakuten och långa väntetider, ska komma till primärvården, det är det vi vill, säger Ismail Kamil (FP)

Det var för två år sedan som landstinget införde avgifter för barn och ungdomar under 20 år. De infördes då både på vårdcentraler och på Akademiska sjukhusets barnakut.

Landstinget hoppades då att det skulle gå att styra många barn och ungdomar från den hårt belastade barnakuten till vårdcentralerna med tanke på att det var gratis att gå till distriktssköterskorna där.

Men en färsk utvärdering som landstinget gjort visar att det inte räckte till, och att det i själva verket hade nästan ingen effekt.

Därför har nu den borgerliga majoriteten i landstingsstyrelsen bestämt sig för att på måndag fatta beslut om att slopa patientavgifterna också för läkarbesök på vårdcentraler och hos husläkare och hoppas hinna genomföra det redan från 1 juli i år. Då blir det alltså gratis för barn och ungdomar att gå till läkare på vårdcentraler och hos husläkare, medan patientavgift till barnakuten behålls.

- När vi inte fick den styreffekt vi hoppats på, då är det lika bra att ändra. Dåliga beslut ska vi våga kalla tillbaka, säger Ismail Kamil.

Var det ett dåligt beslut ni fattade 2006?

- När det inte ger effekt måste man våga ändra. När det gäller barnavgifterna lyckades vi inte, och då måste man våga ändra.

Det här kostar runt fyra miljoner i minskade intäkter, är ni beredda att ta det?

- Ja, det är vi beredda att ta, för patienternas skull och för att rätt vårdnivå ska sökas, säger Ismail Kamil.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se