Mellerud

Slaktmaskmordet i domstol idag

Idag inleds rättegången i Vänersborgs tingsrätt mot den 44-årige lantbrukare i Mellerud, som åtalats för mord på sin 38-årige granne med ett slaktvapen.

De två männen hade druckit alkohol tillsammans i 38-åringens ensligt belägna torp på kvällen den 25 februari. 44-åringen sågs köra därifrån på sin traktor via en bakväg som normalt inte används.

Nästa dag hittades 38-åringen sittande död vid sitt köksbord. Med ett runt hål i pannan. Passandes till den moderna variant av slaktmask, en bultpistol, som 44-åringen äger och som han visade för två poliser senare samma kväll som 38-åringen sköts. De hade då ingen anledning att ana oråd.

Också DNA-spår binder lantbrukarens bultpistol till den dödade mannen. I fyllan och villan har enligt polisens förundersökning 38-åringen legat svårt berusad i sin säng när 44-åringen satt bultpistolen mot hans panna och fyrat av.

Mängder av blodspår runt om i torpet visar att 38-åringen levt i många timmar till, under en utdragen dödskamp, för att till sist segna ner vid kökssbordet med mobiltelefonen i höger hand. Han har varit ur stånd att kalla på hjälp.

Det visas bland annat av ett inspelat telefonsamtal från 38-åringen till en vän, där det bara hörs flåsanden och sprakande ljud och knappande på mobiltelefonens tangenter. Sent på kvällen, sedan 44-åringen kört hem till sin gård några kilometer bort.