Litteratur

Mångsidig Kaplinski romandebuterar

Den estniske författaren Jaan Kaplinski har haft många strängar på sin lyra. Han har översatt Tomas Tranströmer till estniska, varit journalist och parlamentsledamot och nämnts i spekulationerna om nobelpriset i litteratur. Ett fylligt urval av hans dikter kom ut på svenska härom året, under titeln ”Någonstans vid världens kant”. En av de få saker han inte gjort är att skriva romaner, men nu när han närmar sig 70, är det dags. ”Samma flod” heter Jaan Kaplinskis romandebut.

Jag ska inte hymla med att jag var misstänksam mot den här boken. Varför måste Jaan Kaplinski, en utsökt poet och skarpsinnig essäist, breda ut sig i en 422 sidor tjock roman bara för att han närmar sig sjuttioårsåldern? Tänkte jag.
   Sedan steg jag ner i Samma flod och bara gled in i en annan värld. Som en lång simtur i stilla okänt vatten.

Det är väl bäst att jag genast talar om att det rör sig om en filosofisk utvecklingsroman och att huvudpersonen har mycket gemensamt med författaren både biografiskt och personligt.
   Vi befinner oss i en estnisk småstad från maj till september 1960. Småstaden heter Tartu och är berömt för sitt universitet, en gång grundat av Gustav II Adolf.
   Men i Chrustjevs Sovjet-Estland har universitetet förlorat sin lärdomsstatus och integritet. Obligatoriska tentamina i partihistoria och i marxismen-leninismen sätts före de traditionella akademiska ämnena. Partiet har sitt nätverk för att hålla studenter och lärare på den rätta vägen. Och på brunmurriga kontor sitter sandfärgade KGB-män redo att diskret fånga upp de vilsna medan de bjuder på cigaretter utan filter.

Huvudpersonen är en sökare, i romanen en namnlös, faderlös språkstudent som vill studera orientaliska språk, filosofi. Han dras till mystiken, vill förstå existensen. Han finner en Läromästare. Samtidigt är det hög tid att bli av med svendomen: han är redan 19. Han finner en flickvän.
   Men flickvännen är som ett ogenomträngligt äpple och Läromästaren en bitter orm som leder till trassel med KGB. Porträttet av Läromästaren är misstänkt likt den legendariske, lätt skandalomsusade poeten och orientalisten Uku Masing. Men det här ska ändå inte läsas som en nyckelroman. Det är sökandet och dom filosofiska resonemangen som är nerven i den här poetiska romanen. Mer uppriktig än en självbiografi.
   Och. Man stiger aldrig ner i Samma flod två gånger.

                                    Maarja Talgre, SR Kulturnytt
                                                        marja.talgre@sr.se