Arbetslöshet kan bli högvinst i Spanien

I Spanien har arbetslösheten stigit till över 17 procent, den högsta siffran i EU. För de flesta arbetslösa är det en katastrof, men för en del är det som att vinna högsta vinsten på lotteri.

Det är fullt med folk på arbetsförmedlingen i Alcobendas utanför Madrid. Teresa Sanz har precis varit inne, men det fanns inga jobb i dag heller.

– Det är illa ställt, säger Sanz. Hon är drygt 50, sjukbiträde och har varit arbetslös i ett år. Eftersom hon aldrig har haft ett fast jobb, utan bara korta vikariat, så har hon inte rätt till a-kassa, hon får inget socialbidrag.

På bara något år har Spanien gått från att vara EU:s ekonomiska underbarn till att ha gemenskapens högsta arbetslöshet, 17,4 procent.

De flesta arbetslösa har haft korta kontrakt, som Teresa Sanz. Att de klarar sig nu, beror på att i Spanien brukar hela släkten hjälpa till om någon blir arbetslös.

För de som har fast anställning kan det däremot vara rena lotterivinsten att bli uppsagd. De har nämligen rätt till stora avgångsvederlag, plus a-kassa.

Federique Ankaua jobbade med marknadsföring tills för en månad sen. Då sas han upp och fick en miljon i avgångsvederlag. Nu ska han skriva den bok han alltid drömt om.

Enligt spanska medier ska en del fabriksarbetare inom bilindustrin ha fått två miljoner i avgångsvederlag.

Nästan alla som är med i facket är fast anställda med sådana här förmåner. Så fackföreningarna har varken demonstrerat eller strejkat i Spanien. Premiärministern José Luis Rodríguez Zapatero har lovat att inte röra uppsägningsreglerna.

Regeringen ska i stället satsa flera hundra miljarder på statliga byggen för att skapa jobb. I väntan på det så fortsätter arbetslösheten att stiga.

Petra Socolovsky, Madrid
utrikesdesk.eko@sr.se