Kalmar län

Torkan sätter stopp för majbrasor

Det blir betydligt färre majbrasor än vanligt på valborg. De flesta kommuner kommer inte ge dispens från eldningsförbudet. Men Kalmar, Västervik och Ölandskommunerna har vågat göra det.

- Jag vill absolut inte att den här Valborg 2009 ska gå till historien där jag har lämnat dispens och att mina killar ska förstöra hela helgen med att vara ute och släcka en skogsbrand, säger räddningschefen i Mönsterås Göte Enriksson.

Vid sidan om Mönsterås så säger räddningscheferna i Nybro, Torsås, Emmaboda, Högsby, Oskarshamn, Vimmerby och Hultsfred klart nej till dispenser.

I Västervik ges dispens i vissa fall. Det handlar om mellan tjugo och trettio årliga evenemang som kan genomföras med tänd brasa om man ansöker om dispens hos Räddningstjänsten, men stort säkerhetsansvar läggs på den som vill arrangera en brasa.

- Är man det minsta osäker på om det är säkert att elda ska man undvika det, säger Pierre Strid, chef för Räddningstjänsten i Västervik. 

I Kalmar ges dispens under förutsättning att arrangörerna klarar dom krav på vindar och annat som räddningstjänsten ställer.

Också på Öland beviljar räddningstjänsten undantag från eldningsförbudet men trots detta har Lions valt att ställa in det traditionsenliga firandet vid Borgholms Slott.

- Av säkerhetesskäl ställer vi in firandet. Vi vill inte ta några risker med tanke på torkan, säger Gay-Olof Alfredsson från Lions i Borgholm.

Även i Silverdalen i Hultsfreds kommun har varborgsfirandet ställs in helt och hållet. PRO som skulle ordna firandet, tycker inte att det är någon idé att fira utan brasan.

- Det här med brasa och fyrverkeri är nummer ett på hela valborgfirandet och av den anledningen gör vi på det här viset, säger Bengt Klasson, ordförande i PRO.

SR Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se