SKÖVDE

Eva satsar på att bli professor

Det finns för få kvinnliga professorer på landets högskolor och universitet. Det anser den statliga forskningsmyndigheten Vinnova, som beslutat ge pengar till 16 kvinnliga forskare som ska kunna bli professorer om några år.

Eva Söderström på datavetenskap på Högskolan i Skövde är en av de 16 som i hård konkurrens valts ut till en professorskarriär:

Fler perspektiv

- Det är viktigt med fler kvinnor. Perspektivet blir kanske inte mjukare, men det blir fler ingångar och förebilder inom forskningen.

Det var 1995 som Eva Söderström började på det mansdominerade programmet för datavetenskap vid Högskolan i Skövde.

Hon har senare doktorerat och varvat undervisning med forskning. Nyligen fick hon besked om att hon fått pengar av Vinnova och Högskolan till att satsa på en akademisk karriär till professor.

Vistas utomlands

Under tre år ska hon få vistas i ledande forskningsmiljöer i Sverige och utomlands för att kunna öka sina meriter. Hon ska bland annat samarbeta med Kungliga Tekniska Högskolan, KTH i Stockholm och med flera storföretag.

Eva Söderström är 37 år och hon tror att hon kommer att vara kvar med familjen i Skövde, även sedan hon blivit professor:

- Det här är vårt hem, det finns ingen anledning att flytta på sig, poängterar hon.

Kjell Claeson

kjell.claeson@sr.se