Stockholm

Allvarlig incident vid Bromma flygplats

Uppdaterad 11:55
Flera flygplan som var på väg att landa på Bromma flygplats höll hösten 2007 på att kollidera med en mobilkran som stod uppställd i Ulvsunda industriområde.

– Om det varit dimma och dålig sikt och den här kranarmen hade dykt upp precis framför nosen på ett flygplan som just håller på att landa så hade det blivit en katastrof, kan man säga. Ett flygplan i så sent skede inför landning har mycket så möjligheter att manövrera. Det finns egentligen inget manöverutrymme annat än små manövrar, säger utredningsordförande Göran Rosvall, Statens haverikommission.

Torsdagen den 4 oktober 2007 öppnade Bromma flygplats som vanligt klockan sju på morgonen. Sikten var god och flygplanen låg som på ett pärlband i morgonrusningen. Men tjugo i åtta varnade en pilot flygtrafikledningen om att bommen från en mobilkran hade hissats upp i luften där flygplanen skulle ner för landning.

Enligt haverikommissionens utredning rör det sig om ett missförstånd vid ett bygge på Ulvsunda industriområde, när ett fläkt- och ventilationssystem skulle installeras.

Byggledaren hade sagt till om att lyftet av ett fläktaggregat inte fick börja förrän han var där men byggledaren var försenad och kranföraren började förbereda lyftet med att hissa upp bommen efter att ha fått klartecken av den personal som var på plats.

Sex passagerarflygplan passerade med mindre än 50 meter till den uppresta bommen innan flygledningen satte plan på väntan i luften och åkte ut till kranföraren.

Statens haverikommission uppmanar nu den ansvariga myndigheten, Transportstyrelsen, att vidta åtgärder så att detta inte inträffar igen.

– Hade ett flygplan kört på den här kranen så hade det kunnat bli en riktigt svår olycka, säger utredningsordförande Göran Rosvall, Statens haverikommission.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se