Krisen drabbar bemanningsföretagen

Omsättningen för bemanningsföretagens första kvartal i år sjönk med hela 20 procent.

Det är det brantaste fallet i branschens femtonåriga historia enligt Henrik Bäckström som är vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen.

– Det faktum att bemanningsbranscherna fakturerar för nästan en miljard kronor mindre det första kvartalet i år jämfört med i fjol talar sitt tydliga språk. Tittar man regionalt så ser man att i Västra Sverige med fordonsindustrin och alla underleverantörer har proppen helt gått ur, säger Henrik Bäckström.

Närmare 60 000 svenskar jobbar i dag heltid i bemanningsbranschen. 2008 blev ett rekordår för branschen, men i slutet av året bromsade det in och sista kvartalet föll omsättningen. Det var då den första nedgången på fyra år.

Nu går det alltså brant utför, omsättningen första kvartalet sjönk med en femtedel jämfört med första kvartalet 2008. Bemanningsverksamhet inom industrin minskade med 43 procent.

Samtidigt ökade bemanningsföretagens omställningstjänster med över 600 procent. Många arbetsgivare behöver hjälp med att hitta nya jobb åt varslade.

Henrik Bäckström är ändå förvånad att det branta fallet inte kommit förrän nu. Vid tidigare kriser har inhyrd personal fått sluta först när företag drar ner. Men nu ser läget lite annorlunda ut.

– Arbetsgivare hyr in i stället för att anställa. Det beror mycket på att man känner osäkerhet inför den kommande konjunkturen. Då är det ett alternativ att hyra in personal för att hålla i gång verksamheten, säger Henrik Bäckström.

Risken är stor att det branta fallet fortsätter, säger Henrik Bäckström.

– Jag tror att det här kommer att fortsätta sprida sig men det är väldigt olika i olika delar av landet och i olika branscher. Uthyrningen inom vården har stigit med 38 procent första kvartalet i år men när ekonomin går ner även där så kan man nog tänka sig neddragningar, säger Henrik Bäckström.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se