Onsdagen den 29 april: Bättre att plugga än att gå arbetslös

Allt fler vill plugga på Högskolan i Kristianstad. Antalet förstahandssökande har ökat med en femtedel i år, och det kan bero på finanskrisen.

et du vad ”pouggehatt” betyder? Om inte så kanske du behöver en skånsk ordlista. En sån har den pensionerade språkläraren Sven Plavén i Brösarp komponerat ihop, och vår reporter åkte ut till Österlen för att träffa honom.

men, hur bra är du på skånska - egentligen! Gör Arenas quiz:  

Dramatiken fortsätter kring Stena Metalls återvinningscentral i Malmö. Efter den omfattande branden där i fredags har nu två pansargranater tagits om hand. Granaterna hittades av personal vid återvinningscentralen före branden.

I Georgien befinner sig en grupp elever och lärare från Österlens folkhögskola. I Georgien har det de senaste veckorna varit mycket oroligt med stora demonstrationer i huvudstaden Tbilisi. 25 000 människor som mest har samlats på gatorna med budskapet att de inte tänker sluta protestera förrän presidenten Saakasjvili avgått.

Och Ove R Eriksson, lärare på Österlens folkhögskola har varit i landet sen den 9 april och lämnar följande rapport via en skakig mobillinje.

och så är det dags för Spejarna igen. Här dagens ämnen.

När griper du in?

I fredags greps en man som smygfotade under kvinnors och flickors kjolar i Kristianstad. Han greps tack vare Simon Wedderien som jagade efter mannen och larmade väktare. Men att gripa in är inte självklart.
Hur hade ni reagerat om ni såg det som Simon såg? När ska man ingripa?

Svininfluensan
Är ni rädda? Kommer det bli samma hysteri som det var vid fågelinfluensan? Blir vi uppskrämda i onödan tror ni?

Skåningarna kör bäst i Sverige...åtminstone enligt de själva. Och män anser sig bättre bilkörare än kvinnor.

Stämmer detta? Spejarna har säkert svaret.