Fem års fängelse för knivdråp

Uppdaterad 12:53
Den 21-årige Kirunabo som var åtalad för mord på en jämnårig dömdes idag för dråp till fem års fängelse. Han ska också betala 200 000 kronor i skadestånd till de anhöriga.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är ställt utom rimligt tvivel att det var ett uppsåtligt knivhugg.

Åklagare Anette Ölmbro hade yrkat på att 21-åringen skulle dömas för mord. Tingsrätten gör bedömningen att händelsen hade föregåtts av en stegrande konflikt och att den dömde 21-åringen inte blivit lämnad i fred.

Att gärningen sedan utfördes i hastigt mod gör att tingsrätten väljer att döma för dråp.

21-åringen hade i samband med förhandlingen hävdat att han handlat i nödvärn, det tar också hovrätten fasta på och skriver i domen att han initialt haft rätt att freda sig. Det och att hans låga ålder låg till grund för att tingsrätten skulle döma för dråp och inte mord.

Åklagare Anette Ölmbro kommenterar domen mot 21-åringen att hon är nöjd med att tingsrätten dömt 21-åringen som ansvarig för handlingen.

Det hon är tveksam till är längden på straffet som tingsrätten satte till fem år vilket är ett år under minimistraffet för dråp.

Det var i slutet av januari som händelsen utspelade sig i Kiruna och som slutade med att en 20-årig man avled av de skador han fått av ett knivstick i hjärtat.

 

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se