Norrköping

Ekonomiskt stålbad i IFK

I dag meddelade IFK Norrköping att man räknar med en förlust på 6-7 miljoner kronor i år. Nu måste klubben spara miljoner för att undvika tvingad nerflyttning och det måste ske genast. Samtidigt vädjar ordföranden Norrköpingsborna om hjälp.

– Annars upphör föreningen att existera, säger ordföranden Peter Hunt.

I kväll spelar bottenlaget IFK Norrköping mot Qviding i strålande solsken men samtidigt går klubben en ännu viktigare match och där har åskmolnen lämnat horisonten och finns nu rätt över klubbhuset.

Just nu är IFK Norrköping en klubb med inkomster som en superettanklubb men kostnader i allsvensk klass. Den nya styrelsen med Peter Hunt i spetsen som tidigare kritiserat den tidigare ledningen för sättet att sköta ekonomin konstaterar idag att drygt tre miljoner kronor som borde betalats ifjol nu belastar årets budget.

Tillsammans med att lågkonjunkturen  får sponsorer att dra öronen åt sig, arenanamnet på ombyggda idrottsparken verkar till exempel vara osäljbart för tillfället, gör det här att IFK ligger pyrt till. Gör man  den mångmiljonförlust som man just nu är på väg mot ryker elitlicensen och klubben degraderas.

Nu ska man vända på varje sten, man planerar bland annat att:

  • Sälja klubbhuset
  • Säga upp personal i kansliet
  • Se över spelartruppen
  • Sälja ytterligare spelare till Peking Soccer Invest
  • Omförhandla sina hyresavtal.

Inte minst den sista punkten kan bli en het potatis. Hyresavtalet med kommunen om idrottsparken har varit hårt kritiserat för att det kan stå kommunen dyrt den dag IFK Norrköping inte kan betala.

– Det är aldrig roligt att inte kunna följa de överenskommelser man gjort. Temporärt kan det betyda att vi har svårt att betala men då får vi föra en dialog med kommunen och se vad det ger, säger Peter Hunt.

Dessutom har klubben budgeterat för ett publiksnitt på 6700 åskådare per hemmamatch. Blir det fler än så är det givetvis ett välkommet tillskott i kassan men hemmapremiären mot Sundsvall lockade bara drygt 5000. Blir åskådarna färre än beräknat måste ytterligare pengar sparas för att kompensera bortfallet.

– Det är mycket viktigt att kalkylen håller så jag hoppas att norrköpingsborna verkligen kommer och besöker idrottsparken, säger Hunt.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se