Politik

Höjda skatter ska betala S-satsning

15 miljarder kronor till kommuner och landsting för att skapa 100 000 nya jobb – det är huvudingrediensen i Socialdemokraternas alternativa vårbudget.

Den alternativ vårbudgeten läggs fram i dag i riksdagen och presenteras som en budget för jobb.

Huvudparollen inför valet nästa år är ”allt för jobben”, säger riksdagsmannen Kenneth G Forslund från Kungälv till SR Väst.

En del av de 15 extra miljarderna – dubbelt så mycket som i regeringens förslag – vill Socialdemokraterna använda som ett tillfälligt sysselsättningsstöd, för att kommunerna lättare ska kunna behålla personal.

– Nu måste det fram nya jobb, det är det viktigaste. För att nå dit kan vi dels göra saker som ger jobb i dag, dels kan vi människor chans till utbildning, säger Kenneth G Forslund.

Regeringens politik har i hög grad handlat om att sänka skatten, men för att få ihop pengarna till de förslag man nu presenterar, vill Socialdemokraterna höja några av skatterna.

Vi vill återinföra förmögenhetsskatten. Vi vill också ha ytterligare en inkomstskatt på de som har de högsta inkomsterna, över en miljon kronor.

Hanna Olsson är arbetssökande receptarie. Hon är tror inte att de olika partierna skiljer särskilt mycket åt när det gäller arbetsfrågan.

– Jag tror att alla våra politiker vill satsa på jobben, det är en grundfråga. Jag tror inte att den ena är bättre än den andra. Men jag skulle vilja se mer handling, inte bara ord.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53