Villkorlig dom efter dödskörning

I 140 kilometer i timmen körde han av vägen. Det slutade med att en av passagerarna omkom. Idag dömdes 19-åringen från Borlänge till villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst för dödskörningen i Gustafs förra sommaren.

Olyckan inträffade en natt i augusti efter en fest i byn Solvarbo. 19-åringen lämnade festen vid tretiden med fyra andra ungdomar som passagerare i bilen. Färden gick på en smal kurvig väg och det gick fort. Upp till 140 kilometer i timmen på en 70-väg, enligt åtalet. Plötsligt dök ett rådjur upp. 19-åringen förlorade kontrollen över bilen som körde av vägen. Den kapade en björk, flög ett stycke och voltade innan den stannade på taket.

Fyra av ungdomarna skadades lindrigt, men den femte, en 17-årig flicka i baksätet fick så svåra huvudskador att hon avled.

Falu tingsrätt anser i sin dom i dag att det är styrkt att 19-åringen åtminstone kört i 120 kilometer i timmen och att han gjort sig skyldig grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Dessutom fälls 19-åringen för att ha misshandlat två personer vid ett tillfälle i februari i år.

Hans döms alltså till villkorlig dom med 140 timmars samhällstjänst. Om fängelse i stället valts hade det blivit fem månader. Och 19-åringenirngen ska också betala ett skadestånd på 125 000 kronor till den omkomna flickans föräldrar.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se