Majas klimatsmarta söndagsfrukost

I Meny vecka 18 2009

Havtorn- och äppeljuice:
Havtornet är ett litet bär med höga koncentrationer av många slags vitaminer och mineraler. Dessutom trivs det bra i vårt kalla klimat. Framtidens lokalproducerade alternativ till apelsinjuicen kanske? Blanda havtornsjuice med äppeljuice tills du får önskad smak. Njut!


Rostad müsli:
1 dl mandel
4 dl råg- eller dinkelflingor
½ dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1½ dl vatten
½ dl neutral olja, t.ex. rapsolja
1 dl honung
russin och/eller annan torkad frukt

Hacka mandeln. Blanda mandelhacket med gryn och frön i en bunke. Blanda ihop vatten, olja och honung i en mugg och stänk över. Blanda och krama müslin med fingrarna. Bred ut i en långpanna och rosta i mitten av ugnen i 200 grader i 30 minuter. Rör om då och då. Ta ut müslin och blanda i den torkade frukten.

Kalljästa morgonbullar:
7 g jäst
1 l kallt vatten
1 msk salt
1 l fullkornsmjöl (t.ex. fullkornsdinkel, grovt rågmjöl eller grahamsmjöl)
1½ -1,8 liter vetemjöl eller dinkelsikt

Rör ihop degen innan du går och lägger dig på kvällen. Låt jäsa över natten. Dagen efter är det bara att klicka upp bullar på en plåt och in i ugnen. Hur enkelt som helst. Använd en stor bunke, degen kommer att bli minst dubbelt så stor när den har jäst. Blanda ut jästen i vattnet (ja, det ska bara vara 7g, typ en hörna av jästen) Rör i saltet och fullkornsmjölet. Tillsätt därefter vetemjölet/dinkelsikten. Det räcker att röra degen, den behöver alltså inte knådas. Degen ska vara kladdig, men inte lös. Täck över bunken med en handduk eller tallrik och låt jäsa i rumstemperatur över natten. Och du, det bästa med det här brödet är att det inte är så noga.
På morgonen: Värm ugnen till 225 grader (har du varmluftsugn går det bra att göra två plåtar åt gången). Sleva med hjälp av två matskedar upp bullar på en bakplåtsklädd plåt. In i ugnen i ca 10 minuter. Färdigt!