MALMÖ

Dömd till fängelse för Davis cup-kravaller

Ett år och tre månaders fängelse. Det blev straffet när den första domen efter Davis cup-kravallerna i Malmö föll i dag.

Men domen säger inte så mycket om hur de övriga misstänkta kommer att bedömas, eftersom den nu dömde 18-åringen samtidigt dömdes för grovt narkotikabrott.

– Största delen av straffet beror på det grova narkotikabrottet, säger Anders Petersson som var åklagare i målet.

Den dömde har erkänt att han den 7 mars höll sig i utkanten av det stora demmonstrationståg mot Davis cup-matchen mellan Sverige och Israel som utgick från Stortorget. Framme vid stadion maskerade han sig och kastade ett par stora stenar mot en polisbil.

Malmö tingsrätt dömer honom nu för våldsamt upplopp. Förutom erkännandet bygger domen även på polisens filmbilder av händelseförloppet. Men rätten anser inte att bilderna ger stöd åt åklagarens påstående att 18-åringen även var anförare av upploppet, något som kunnat ge ett längre straff. Han dömdes bara som deltagare.

Det är en strafftid på runt sex månader som väntar dem som fortfarande misstänks för delaktighet i kravallerna. Runt 15 personer utreds fortfarande, och två av dem sitter häktade. De kommer att omhäktas i morgon, enligt åklagare Bo Birgersson.

– Vi väntar på resultatet av en jämförande fotoanalys från Statens kriminaltekniska laboratorium, säger han.

Bo Birgersson räknar med att kunna väcka åtal inom två veckor, och fram till dess vill han ha de båda häktade, eftersom de annars kan påverka utredningen.