Övriga recept

Fylld pannkaksrulle

Kock: Stina Algotson

Rullen kan varieras med olika fyllningar och serveras varm eller kall t ex som liten kvällsrätt, på buffébordet, som picknickmat eller som lunch. (29 april 2009)

4 portioner

  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 25 g smör

Förslag på fyllning:

Gubbröra: fräst hackad lök, hackat hårdkokt ägg, hackad ansjovis, hackad dill och gräslök

Köttfärsröra: brynt köttfärs med lök, krossade tomater och örtkryddor

Smörfäst hel spenat och riven mozzarellaost

Smörfräst hel spenat och skivad rök lax

Skagenröra: crème fraiche, räkor, storkornig caviar eller löjrom, dill

Räkstuvning

Gör så här:

Förbered någon av fyllningsförslagen.

Sätt ugnen på 225o.

Blanda mjöl och salt och vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken samt äggen.

Lägg smöret i en långpanna. Hetta upp den i ugnen tills smöret smälter och börjar bli lätt brynt. Häll smeten i långpannan. Grädda strax under mitten i ugnen tills smeten har stelnat och pannkakan har fin färg, 20-25 min.

Stjälp upp pannkakan på ett bakplåts- eller smörpapper. Låt den svalna om fyllningen är kall och rätten ska serveras kall. Bred annars på varm fyllning och servera direkt. Man kan också förbereda rätten i god tid, strö över lite riven ost och gratinera den i 225o ugnsvärme ca 10 min innan den ska serveras.

Servera med bröd och en sallad.