Sverige förberett att vaccinera

Sedan influensan bröt ut kan det vara tusentals svenskar som har varit i det populära turistlandet Mexiko.

Maria Brytting, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, uppmanar alla som har varit i Mexiko och fått influensasymtom att kontakta sjukvården inom sju dagar.

– Ring först. Åk inte till akutmottagningen och sätt dig där och vänta, utan ringt till sjukvården i ert område först och säg hur situationen är, säger Maria Bryttling

Hittills har ett fyrtiotal prover analyserats. När det gäller vaccin kommer tillverkningen att komma i gång direkt, om Världshälsoorganisationen WHO bedömer att det rör sig om en pandemi.

Kontraktet som Sverige har med tillverkaren innebär att det skulle produceras vaccin för alla svenskar och det skulle kunna vara klart inom tre månader. Johan Carlsson är chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen.

Hur nära är vi att det kan bli aktuellt att sätta i gång den här produktionen?

– Det går inte att säga. De närmaste veckornas utveckling i hur man uppfattar spridning av det här viruset, som är ett ganska milt virus när det gäller sjukdomsbilden, är viktigt för det här. Inom några veckor tror jag man vet lite närmare hur WHO ser på situationen och hur man gör med den frågan, säger Johan Carlsson.

Annika Digréus
annika.digréus@sr.se