FN oroas över civilas situation i Sri Lanka

I Sri Lanka sa i dag regeringen nej till vädjanden från de besökande utrikesministrarna från Frankrike och Storbritannien om en humanitär vapenvila i kriget mot Tamilska tigrarna. Därmed fortsätter regeringen att trotsa uppmaningar från EU, FN och andra om en vapenvila för att rädda tiotusentals civila som finns kvar i krigszonen. Enligt FN är många av dessa civila nu i mycket dåligt skick.

– De som lyckats ta sig ut ur stridszonen är i dåligt skick, utmärglade, barnen är undernärda och många är skadade, säger FN:s talesman i Sri Lanka Gordon Weiss.

Men den stora oron är för vad som ska hända med de upp till 100 000 civila som FN nu uppskattar finns kvar inne i stridszonen.

Hur många av dem som ska skadas och dödas innan Tamilska tigrarna besegrats, något som det nu verkar kommer att ske inom närmsta dagarna eller veckorna.

Regeringen sa i dag blankt nej till besökande EU-utrikesministrar om en humanitär vapenvila.

Samtidigt har FN indikationer på att regeringsarmén fortsätter att använda tunga vapen mot zonen, trots löften om motsatsen.

Det är svårt att veta säkert eftersom medier och oberoende grupper inte tillåts ens komma i närheten av krigszonen.

– Samtidigt håller regeringens motståndare, Tamilska tigrarna, med våld kvar tamiler inne i zonen som mänskliga sköldar och ägnar sig nu också åt tvångsrekrytering av soldater, inklusive av barn. Situationen i lägren utanför krigszonen börjar stabiliseras och det finns nu nog med mat och vatten även om medicinska behoven är överväldigande, säger Weiss.

I dag publicerade Sri Lankas regering också vad den ser som en propagandakupp, i form av en tv-intervju med Tamilska tigrarnas förre chefstalesman Daya Master.

Han flydde häromveckan över till regeringssidan och säger i intervjun att han för flera år sedan tappade tron på Tigrarna och länge väntat på en chans att fly.

Det är oklart om han nu hålls som fånge och vad som väntar honom och andra Tamilska tigrar i framtiden.

Ekot utrikes
utrikes@sr.se