Bollebygd

Samlad aktion mot skadegörelse

Antalet anlagda bränder och skadegörelse har blivit ett stort problem ute i kommunerna de senaste åren. Än så länge är Bollebygd förhållandevis förskonade, och så vill man att det fortsätter - därför gör polis, kommun och företagare nu en gemensam aktion mot skadegörelsen.

Det är kommunen som tillsammans med räddningstjänsten, polisen, företagarna och fastighetsägarna som nu gemensamt tar tag i problemen med skadegörelse.

– Vi vill att folk som är med ska bli medvetna om varför vi ska förebygga, vad vi kan vinna på det och att händelser inte ska falla mellan stolarna, säger Camilla Falk är folkhälsosamordnare i Bollebygd. 

Men till skillnad från andra, framför allt större, kommuner har Bollebygd egentligen inga problem med skadegörelse, men det finns tendenser som kan bli problem och då är det bättre att vara ute i god tid, tycker Kjell Fasth vid polisen i Borås.

– Man ska ta det på allvar för skadegörelse, klotter, anlagda bränder är oftast inkörsporten för en annan kriminell karriär, säger Kjell Fasth. 

Idén är att involvera hela samhället. Och få dem att reagera, säga till, ifrån och anmäla. Modellen, som har provats i Borås, har lett till flera hundra polisanmälningar. Och just att säga ifrån tror företagaren Anna-Lena Mönsmo på.

– Vi får vara vuxna i alla lägen och säga ifrån, anmäla då det händer något och så fort man ser att någon till exempel klottar eller förstör så måste man våga gå fram och säga ifrån, säger Anna-Lena Mönsmo.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se