Karlskrona

Försvarare nöjd med friande dom

Vidar Wahlestedt som försvarade den 19-åriga kvinnan som var inblandad i gisslandramat i Rödeby tidigare i år var nöjd över tingsrättens friande dom.

Det blev fällande domar mot de tre övriga ungdomarna som tidigare i år höll en 19-åring inspärrad i en lägenhet i Rödeby.

Den fjärde, en kvinna som bor i lägenheten där 19-åringen hölls fången, friades helt från misstankar om brott.

Tror på 19-åringen
Åklagare Sigrid Nordesjö vill inte kommentera domen men säger att hon är nöjd över att domstolen tror på 19-åringens berättelse.

– Tingsrätten valde ju att tro på honom och det är vad jag har att säga om domen just nu.

Skräckdygn i lägenhet
Tingsrätten fann den tillfångatagna 19-åringens berättesle om hans skräckdygn i en lägenhet i Rödeby som trovärdig.

Men trots att tingsrätten dömde 16-åringen och två 19-åringar för olaga frihetsberövande och olaga tvång samt en av 19-åringarna också för misshandel fick inte åklagaren igenom sitt yrkande att ungdomarna skulle dömas till ett och ett halvt års fängelse.

I stället dömdes 16-åringen till ungdomsvård med särskild behandlingplan och de två 19-åringarna till skyddstillsyn och sluten missbruksvård.

Friade kvinnan var lättad
Den tillfångatagna 19-åringen hade begärt 85 000 kronor i skadestånd. Men det beloppet var för högt ansåg tingsrätten och sänkte skadeståndsbeloppet till 37 000 kronor som de dömda männen nu ska betala gemensamt till 29-åringen.

Den 19-åriga kvinnliga lägenhetsinnehavaren friades helt från misstanke om brott eftersom tingsrätten ansåg att hon inte haft någon del i frihetsberövandet av 19-åringen, något som gladde hennes försvarare Vidar Wahlestedt.

– Min klient är lättad, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se