GAIS-supportrar portas i två år

Under de närmaste två åren kommer sex GAIS-supportrar från Göteborg att stängas ute från alla idrottsevenemang i Sverige. Bakgrunden är den nya huliganlagen som gör det möjligt för polis och åklagare att stänga ute supportrar.

– De är misstänkta för våldsamt upplopp i samband med matchen mellan IFK Göteborg och Häcken på Rambergsvallen för några veckor sedan, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i Västra Götaland.

Vad har de gjort?

– I det här fallet hade de planerat att attackera IFK-supportrar som var på väg till bortamatchen mot Häcken och därav det här tillträdesförbud.

Polisen har nu delat ut de första fem delgivnings-kuverten med åklagarens beslut om tillträdesförbud till alla idrottsevenemang i Sverige under två år. Ytterligare en GAIS-supporter kommer senare att bli delgiven åklagarens beslut efter supporterbråket för ett par veckor sedan.

– En gaisare är ofta stolt och ädel och givmild. Vi har aldrig behövt fundera på frågan att en gaisare skulle kunna göra något som skadar klubben. Det tror jag är det värsta. Vi stöttar ju klubben och räddar dem ekonomiskt. Att då veta att de skadar klubben, för det här går ju ut över vår goodwill, det är jätteallvarligt, säger Owe Jonsson, som varit GAIS-supporter i 56 år och är ordförande för supporterklubben Makrillarna.

Men Owe Jonsson är också kritisk mot den nya lagen att stänga ute personer från idrottsevenemang eftersom det handlar de tiotusentals platser, från stora idrottsarenor med plats för flera tusen åskådare till mycket små lokaler där idrott utövas inför en väldigt liten publik.

– Jag väntar spänt med att se vad det här kommer att innebära. Vad blir det för påföljd? Att de ska portförbjudas från alla arenor i Sverige, det är ju en sak, men hur ska man efterleva det? Vi klarar ju inte alltid av att hålla koll på framförallt män som har besöksförbud hos sina tidigare fruar, säger Owe Jonsson.

Thomas Fuxborg vid polisen i Västra Götaland håller med om att det kan bli väldigt svårt att förhindra att de sex supportrarna från GAIS, inte ska kunna se ett enda sportevenemang under två år.

– Det här kommer att bli svårt, men som sagt är det här en ny lag och vi får se hur det blir i verkligheten.