Morgonglöd på valborgsmässoafton

I södra Sverige är det eldningsförbud, men i Norrbotten kommer lågorna att slicka vårhimlen ikväll. Och imorgon vajar fanorna, för de som fortfarande ser 1 maj som ett tillfälle att manifestera. I Luleå sker även en annorlunda manifestation...”krankramarna” som vill rädda den gamla kranen i Luleås södra hamn samlas för att markera. Ett par av initiativtagarna markerade redan denna morgon i P4.

Andreas Sandstén och  Cecilia Söderberg är ett par av de många lulebor som engagerat sig för hamnkranen i södra hamn, som kommunen vill riva ner då hamnområdet ska rustas. De brann uppenbart för sin sak och menade att inte minst alla unga invånare har behov av en historisk förankring i staden. Och det står kranen för. Än så länge.

Inte nog med Ceciclias och Andreas ungdomliga kraft. Vi sänkte ytterligare medelåldern radikalt i morgonstudion genom två unga bilbyggare från Luleå Tekniska universitet.

Cecilia Grönlund och Per Nilsson ingår i team Baldos...bygget av en bil som ska delta i Ecco Shell Marathon, en tävling som går ut på att färdas så långt som möjligt på en liter bränsel. Ifjol vann LTU överraskande med en vörsta version av Baldos, som nu utvecklats i en version som till och med ska testas för landsvägskörning. 30 mil på en liter bränsle färdades Baldos ifjol. I år är förstås siktet inställt än lägre fram. Med tanke på att jag pendlar till jobbet ser jag med spänning fram emot den första versionen för marknaden!

Sista halvtimmen spurtade vi med torsdags-disco...Chrunak fick skaka liv i sin gamla DJ-karriär från 1968 och valde musiken i P4. Otis Redding satte tonen.

Nästa vecka är det Europa-vecka i länsstyrelsens och landstingets regi inför EU-valet. Även morgonveckan färgas av Europa då Jonas Nuldén, som är EU-informatör är mitt sällskap. Det finns en och annan kunskapslucka att fylla i på programledarplatsen hos Callne & co...

Nu ska jag närmast njuta av våren i några dagar.

Lena Callne