Nyheterna granskar

Politikerna lovar färre gråa hår

Sticker du in huvudet just när ett kommunalt bolag har styrelsemöte lär du se mest grånande män. Efter vår granskning lovar dock politikerna bot och bättring.

Länets största partier - Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna - lovar bättring i vilka de väljer till de kommunala bolagsstyrelserna.

Nyheternas granskning har visat att styrelserna består av äldre män och nästan helt och hållet utesluter personer med utländsk bakgrund.

– Naturligtvis är vi inte nöjda med detta, utan nästa gång det blir val kommer vi ha en helt annan profil på våra kandidater till de här posterna, säger Anders Karlgren från Nässjö, som är ordförande för Moderaterna i Jönköpings län.

De som bestämmer i kommunernas bostadsbolag, energibolag och i vissa fall också över kulturen representerar inte de som tar del av besluten.

Åtta av tio är man, medelåldern är nästan 60 år och det sitter bara nio personer med utländsk bakgrund på sammanlagt 670 platser i länet.

Dörren till styrelserummet är stängd.

Detta ska förändras med information och utbildning, säger riksdagsledamoten Irene Oskarsson, som är ordförande för Kristdemokraterna i länet.

– Jag kan lova att vi jobbar envetet för att få det bättre. Om det sedan blir bättre beror ju på om det finns människor som vill stå till förfogande.

Socialdemokraterna styr bara en kommun i länet, därför får inte de tillsätta så många platser i styrelserna. Men distriktsordföranden, Ulla Gradeen från Värnamo, lovar förbättring.

– Vi kommer göra vad vi kan. Vi har ju det där med erfarenhetsbredden, att ta till vara den kraft som finns hos våra invandrare, det måste bli bättre. En procent är ynkligt.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se