Rot-avdrag krångligare för företagare

Det är på gång nya regler för rot-avdraget. Många anser att regeländringen gör det enklare för kunden men krångligare för hantverkarna. Sören Strandberg som har en byggfirma tycker att informationen om förändringen har varit dålig.

Från och med första juli ändras reglerna kring rot-avdraget. Avdraget kan ge upp till 50 000 kronor i skattelättnad för de privatpersoner som renoverar eller bygger om hemma.

I dag är det privatpersonen som själv ansöker om avdrag direkt till skatteverket. Men från den första juli kommer avdraget att göras direkt på fakturan, den så kallade fakturamodellen, och det är sedan företagaren som får ansöka om pengar hos skatteverket.

Sören Strandberg har en byggfirma och han är kritisk till informationen om de nya reglerna för rot-avdraget som han tycker har varit dålig.

– Det verkar bli lite luddigt, säger Sören Strandberg som är nyfiken på vad som händer efter deklarationen 2010.

Det Sören Strandberg är rädd för är att det blir problem att få pengarna från skatteverket om kunden egentligen inte har rätt till rot-avdrag.

– Det kanske visar sig att dom bara har rätt till kanske hälften av det de har fått ut, säger Sören Strandberg som har fått veta att det är han som får betala pengarna till skatteverket då och sedan får han kräva pengarna av kunden.

Han säger att skattesekretessen sätter stopp för att jag själv skulle kunna kolla om kunden redan har gjort rot-avdrag.

– Jag kan inte gå in och rota i andras skatter, säger Sören Strandberg.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se