Nordmaling

Renbetestvisten till Högsta Domstolen

Högsta Domstolen meddelade i går att de prövar renbetestvisten i Västerbottens kustland, det så kallade Nordmalingsmålet. Tvisten handlar om hurvida de tre samebyarna Vapsten, Umbyn och Ran har rätt till vinterbete i trakterna kring Nordmaling i Västerbotten.

Både Tingsrätt och Hovrätt ansåg att samebyarna har rätt till bete i de här områdena.
Men över 100 markägare överklagade och igår meddelade Högsta Domstolen att det blir en prövning.

Dommen kan bli vägledande
Högsta domstolen tar upp ärenden för prövning som avgörandet kan bli vägledande för liknande fall i domstolar, eller om det finns synnerliga själv för prövning, till exempel om hovrättsdomen berott på grovt förbiseende eller grovt misstag.
Markägarna välkomnar att högsta domstolen tar upp detta eftersom de menar att det fannas oklarheter i domen från Hovrätten.

Rätta till systemfel
Samebyarna har tidigare motsatt sig prövningstillstånd i Högsta Domstolen, men nu välkomnar också samebyarna detta.
De menar att det öppnar möjligheter för att rätta till stora systemfel i samernas rätt till mark. De räds inte prövning i Högsta Domstolen.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio