Budgetkompromiss blev seger för Obama

I USA har kongressen nu sagt ja till en ram för statsbudgeten för det kommande året på motsvarande 3 400 miljarder dollar. Det är en stor politisk seger för Obama efter hundra dagar på presidentposten.

Det var en påtagligt nöjd Barack Obama som på bästa sändningstid kunde konstatera att de demokratiska ledarna i kongressen gjort sitt när det gäller hans budgetförslag.

Under kvällen i går i USA lyckades båda kamrarna rösta igenom ett kompromissförslag om budgetramarna som nu lägger grunden för Obamas omfattande reformprogram den närmaste tiden.

– Den här budgeten ska leda oss från recession till återhämtning och slutligen till välstånd, sa Obama.

Budgeten fick inte stöd av en enda republikan i kongressen, vilket understryker att Obamas valkampanjmål om att regera över blockgränserna inte har lyckats, i alla fall inte ännu.

Republikanerna tror inte på budgetens löfte om att underskottet i statsbudgeten som Obamas satsningar skapar ska vara minskade med hälften om fem år.

Republikanernas ledare i representanthuset Joe Boehner kallade budgeten för det dyraste kreditkortet i den amerikanska historien.

Men Obama och demokraterna kan nu börja arbeta för att driva igenom de stora satsningar på sjukvård, skola och energiområdet som han utlovat.

Budgeten innehåller också utrymme för Obamas löfte om skattesänkningar och presidenten kommer senare presentera fler detaljer kring sina satsningar, inte minst när det gäller sjukvården, när han nu har fått ramarna fastställda av kongressen.

Det är dock inte säkert att presidenten kommer att få igenom sitt förslag om ett system med handel med utsläppsrätter som han föreslagit tidigare och som var ett av hans löften under valkampanjen. Den nu framröstade budgetplanen innehåller inget sådant förslag.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se