Dalanytt granskar sexhandeln

Över 100 ville köpa sex

För tio år sedan infördes sexköpslagen i Sverige. Men bara tre brott har anmälts i Dalarna. Trots det verkar intresset för att köpa sex i Dalarna stort. Dalanytt satte ut en annons på Internet, och hundratals hörde av sig och ville köpa sex.

– Jag skulle vilja veta vad du erbjuder och vad det kostar, kram, säger en av männen som ringer till Ninnis telefon.

– Tjänare! Skicka gärna mer info om priser och gärna en bild. Vad ingår i en timme, säger andra män på hennes telefonsvarare.

För att se hur intresset för att köpa sex ser ut i Dalarna satte vi ut en fejkad annons med en mejladress och ett telefonnummer. En 24-årig blondin erbjöd sina tjänster i Falun och Borlänge och Säter. Så här såg vår annons ut:

Sällskap i Dalarna
24-årig glad blondin med snygg och frisk kropp. Outcalls i Falun, Borlänge, Säter med omnejd. Hör av dig i dag så diskuterar vi pris och vad som ingår.
/Ninni

Telefonen började ringa direkt.

– Hej tjejen, snäll och trevlig dalmas på 32 år vill veta mer. Lever som sambo men får för lite hemma. Vill du ta hand om mig? Vad erbjuder du, vad får och vad får man inte göra, väntar på svar.

  Sexköpslagen som fyller tio år i år innebär att det är lagligt att sälja sex, men inte att köpa sex. På en vecka fick vi 22 mejl och hundratals telefonsamtal. Så intresset finns. Men dalapolisen har ingen koll på hur omfattande sexhandeln är.

– Vi har ingen riktigt bra helhetsbild över det, säger Stefan Dangardt, informationschef. Polisen i Dalarna har ingen som jobbar specifikt mot sexköparna. Så folk i Dalarna köper sex riskfritt.

– Ja tyvärr, det får man nog tillstå, säger Stefan Dangart.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se