Grillviner!

Fylligt rödvin till grillade hamburgare eller ungdomligt vitt till grillspetten.

Vitt

Vinha Real 2008 nummer 6270 på Systembolaget

Veckans vita vin kommer från distriktet Vinho Verde i nordvästra Portugal, ett land som oftast förknippas med mustiga rödviner och portvin men där görs också väldigt bra, lätta och aromatiska vita viner. Bakom detta vin står de två druvorna trajadura och loureiro. Druvorna kommer från vingårdarna Solar Das Boucas och Caires. Trajadura mognar tidigt och odlas framför allt i Vinho Verde men även i Galicien i Spanien och  kallas då treixadura. Loureiro är den mest planterade druvsorten i Vinho Verde. Efter pressning har vinet jäst samt lagrats på ståltankar.

Doft: Ungdomligt fruktig med inslag av Granny Smith äpplen och päron.

Smak: Torr med hög syra och fyllt av äpplen och grönt stjälkiga aromer..

Passar utmärkt till grillspett på skaldjur, fisk och äpplen.

Pris: 79 kr

Rött

Cline Zinfandel 2007 nummer 22283 på Systembolaget

Jag har tidigare rekommenderat viner på druvan zinfandel, den druva som guvernören Schwarzenegger har utropat som Kaliforniens stora bidrag till vinvärlden. Viner på zinfandel eller Zin som den kallas i folkmun är ofta fylliga, fruktdrivna och härligt kryddiga i stilen. Veckans vin är inget undantag, Cline Cellars som producenten heter hör med vinmakaren Fred Cline till det absoluta toppskiktet av Zin producenter. Druvorna har efter pressning fått jäsa på ståltank och sedan lagrats 10 månader på franska samt amerikanska ekfat. Vinet innehåller förutom Zin även lite carignan, mourvèdre och barbera.

Doft: Stor och fruktig med inslag av björnbär, kryddor och vanilj.

Smak: Torr med hög syra och fullspäckad med syltade björnbär, lakrits och vaniljtoner.

Passar utmärkt till hemlagade hamburgare på nöt- och fläskfärs som grillas över glödande kol och serveras med coleslawsallad.

Pris: 89 kr