Manskör och brasor - firande med gamla anor

Valborgsmässofirandet är en tradition med starka rötter i Sverige. Många har svårt att tänka sig ett sista april utan manskörer, vårvisor och majbrasor. Efter en lång vinter ska våren firas in ordentligt. Men det är också en helg som förknippas med bråk och ungdomsfylleri, och förstås med politik

Att fira vårens ankomst på Valborgsmässoafton den sista april går tillbaks till 1700-talet. Man gjorde det med att tända stora eldar utomhus.

Från början var det en sed som mest förekom i östra Sverige. I västra Sverige tände man eldar vid påsken, några veckor tidigare, men Valborgsfirandet med brasor och körsång har under 1900-talet spritt sig till hela landet i en lätt nationalromantisk yra.

Vi nordbor längtar ju efter vårens ankomst efter den långa mörka vintern. Ljuset och den spirande grönskan, fågelsången och solens varma strålar väcker ju liv både i naturen och i oss människor.

Grenar och kvistar och allsköns trä och bråte samlas ihop till ett stort bål. När skymningen börja komma vid åttatiden på kvällen samlas man runt brasorna som tänds.

Ofta står en kör beredd att sjunga in våren med ett knippe sånger som bejakar vår vackra natur och att vintern äntligen är över.

Men inte bara körsång hör dit utan någon skall också hålla talet till våren. Därefter blir det mer vårsånger av kören innan ett litet fyrverkeri brakar loss. Sedan styr många stegen hemåt, kanske för en liten vårsupé i goda vänners lag.

Valborgsmässofirandet sitter djupt hos många svenskar.

Vi lever ju med våra årstider och Valborg markerar som sagt att nu är våren här och sommaren står för dörren. Och många svenskar som lever utomlands har också tagit med sig denna sed varhelst man bor, och firar Valborg med eldar, sång och en längtan till den svenska naturen. En längtan som kulminerar sju veckor senare vid midsommar, då alla suckar, att nu går vi mot mörkare tider igen.

Men vid Valborg ligger hela den härliga våren och försommaren framför oss.

Båtar ska rustas och läggas i sjön. Sommarhusen ska ställas i ordning efter vintern och den bästa av tider är just nu.

Men Valborgsfirandet har alltid också haft sina baksidor i form av ungdomsfylleri och bråk. En kväll där många tonårsföräldrar kan känna oro och där polis och sociala myndigheter ofta har fullt upp att göra.

Stökigt är det också i de stora universitetsstäderna som i Uppsala och Lund, när studenterna efter mösspåtagning festar loss. Och ju varmare valborgsmässokväll desto stökigare brukar valborgsfirandet bli.

Första maj är en dag för återhämtning, om man nu inte ska ut och demonstrera.

Men förstamajtågen har blivit kortare med åren och på sina håll helt upphört. Vad det beror på får utredas vid andra tillfällen.