Film

Nancys dödslängtan smittar av sig...

Johan Renck har, efter att han slutade kalla sig Stakka Bo, haft en mycket framgångsrik karriär som reklam- och musikvideoregissör och med Downloading Nancy har han gjort sin långfilmsdebut. Från början var det tänkt att Holly Hunter och Stellan Skarsgård skulle spela huvudrollerna, men det blev istället något mindre namnkunniga Maria Bello och Rufus Sewell.

Det börjar bra - i en biltvätt - vatten sköljer över bilruta. Det blir rent men luktar instängt. Mannen i bilen tänker, väntar och filmen ligger fortfarande helt öppen. Men den kommer sluta sig kring sig själv, för att nästan försvinna.

Fotografen Christopher Doyles bilder är som tvättade med blekmedel, som om biltvätten sköljt färgen ur filmen. Det är mycket medvetet, inte ett dugg snyggt och det ska det väl inte heller vara. Nä, allt är så fult, så fult. Alla rum, alla kläder, all hud är ful. Blodet som rinner när Nancy skär sig är brunt. Möblerna är bruna mot väggarnas obestämbara blekhet.
  Det här är en film där smutsgråheten i en ful datorsladd får symbolisera all som är fel med världen. Tomheten i människornas zombiehjärtan.

Titelns Nancy vill dö, och hon har i sitt omfattande nätchattande hittat mannen som ska ta livet av henne, efter att de knullat lite. Han i biltvätten är Nancys man. Han är kall. Den här filmen är kall. Jag vill också dö när jag ser den. 
  Johan Renck är en begåvad musikvideoregissör men varför han vill göra en långfilm får vi inga svar på Downloading Nancy. På ytan är filmen lika genomförd som Acnekavaj med antifit. En sån som var snygg en halv säsong för några år sedan. Men på insidan? Jag vet inte om den filmen ens har en insida. Den verkar i alla fall inte vara gjord med människor i åtanke, varken de den ska handla om, eller oss i publiken.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se