Maria Ungdom rustar inför Valborgsfylla

Trots att rapporter pekar på minskat drickande bland ungdomar så är det inget man märkt av på Maria Ungdoms akutmottagning på Södermalm i Stockholm. Där råder hög beredskap inför kvällens Valborgsmässofirande.

– Man kan säga att det är ganska lugnt fram till åtta-niotiden, då kommer de första ungdomarna. Sedan sker det vanligtvis en väldig anstormning fram till två på natten och då kan det komma in uppemot 30 ungdomar, säger Stefan Sparring, överläkare på Maria Ungdom.

De flesta som kommer in till Maria Ungdom under Valborgsmässoafton är mycket unga, 14-15 år och de har druckit sig redlösa på starksprit. Eftersom Valborgsfesten till stor del pågår utomhus, så är många av dem som kommer in sent på natten, rejält nedkylda.

– Inte sällan har vi ibland fått in ungdomar vid fem-sextiden på morgonen som har upptäckts av förbipasserande som har varit ute och rastat sina hundar. Då har de legat rejält nerkylda bakom något skjul eller lite halvgömda. Inte sällan också så utsätts flickor för olika typer av brott när man inte längre kan värja sig, säger Stefan Sparring.

Men trots riskerna med alkoholen, så såg de ungdomar som Radio Stockholm träffade utanför St: Görans gymnasium, fram emot en Valborgskväll i alkoholens tecken. Så här svarar Oscar, 16 år, på frågan om vad han ska göra under kvällen.

– Inte så mycket tror jag, inget planerat.

Blir det fest eller blir det lugnt?

– Nej, det blir inte lugnt i alla fall, det blir nog fest.

Supa?

– Ja.

Det blir det alltså?

– Yes.

Vet dina föräldrar om att du dricker på Valborg?

– Ja det gör de, de tycker att det var lugnt att dricka några öl, liksom, det spelar inte så stor roll, bara man inte super ner sig och somnar i någon snödriva.

Är du inte rädd för att somna någonstans då?

– Nej, man har lite kontroll, man får ju tänka lite innan man drar i sig en hel 70-is, säger 16-åriga Oscar.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se