Nya huliganlagen

Fotbollssupportrar stängs ute i två år

Sex Gais-supportrar från Göteborg stängs ute från alla idrottsevenemang i Sverige i två år. Det sker med stöd av den nya huliganlagen som gör det möjligt för polis och åklagare att stänga ute supportrar.

Gais-supportrarna  försökte ställa till med bråk när två andra göteborgslag i fotbollsallsvenskan möttes.

– De hade planerat att attackera IFK supportrar som var på väg till en bortamatch mot Häcken, därav detta tillträdesförbud, säger Owe Jonsson ordförande för supporterklubben Makrillarna och Gais-supporter sedan 56 år.

– Vi har inte börjat fundera på frågan att en gaisare överhuvudtaget skulle kunna skada klubben. Det är det värsta, för vi räddar klubben ekonomiskt och stödjer den mentalt och på andra sätt, säger Owe Jonsson.

Owe Jonsson är dock kritisk mot den nya lagen att stänga ute personer från idrottsevenemang, eftersom det handlar om tiotusentals platser, från stora idrottsarenor med plats för flera tusen åskådare till mycket små lokaler där idrott utövas inför en väldigt liten publik.

Hos polisen vet man ännu inte hur huliganlagen kommer att fungera praktiskt. För det kan bli problematiskt att förhindra de sex Gais-supportrarna att gå på sportevenemang under två år.

– Det här kommer att bli svårt, men det är en ny lag som trädde i kraft den första april, så nu får vi se vad det blir för effekt, säger Thomas Fuxborg är presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Jan Andersson, SR Göteborg
jan.andersson@sr.se