Veckomagasinet

Nya influensan sprider sig i världen

Det här är ett annorlunda veckomagasin där vi koncentrar oss på den nya influensan, som hittills kallats svininfluensa. Den rapporterades första gången 21 april av amerikanska smittskyddsinstitutet.

Vi samtalar med två professorer, Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och Thomas Bergström, professor i virologi i Göteborg, som delvis har lite olika infallsvinklar.

De menar att upptäckten av smittan gått snabbt, trots att den kan ha startat i december ifjol. Thomas Bergström konstaterar att svenskar inte är särskilt noga med att hosta i armvecken, som ett sätt att minska eventuellt smittspridning. Björn Olsen menar att utbildning av flickor skulle minska smittspridningen vid pandemier på sikt om man ser flera generationer fram. Thomas Bergström menar att det troliga är att smittan tar fart till hösten, och att läget ser förhållandevis gott ut på grund av tillgång till mediciner.

Mexikanskt telefonväkteri 

I Mexiko har de flesta dödsfallen konstaterats, och i veckan som gått har telefonväkterien varit intensiva. Två av de frågor som ställts har varit de här:

Läs mer om det aktuella läget: