47-åring friad för cigarettsmuggling

Det går inte att binda en 47-årig man till det stora beslag av smuggelcigaretter som tullen gjorde 2003 utanför Söderhamn. Mannen som dömdes till två års fängelse i Hudiksvalls tingsrätt friades i dag av Hovrätten för nedre Norrland.

Enligt Hovrätten går det inte att bevisa att mannen agerat som medhjälpare eller att han senare skulle befattat sig med smuggelgodset.

Det var i juni 2003 som tullen efter ett tips från Danmark slog till mot en båt lastad med trävaror i Stugsunds hamn utanför Söderhamn. Gömda inne i virkesbuntarna fanns 29 miljoner cigaretter som hade pirattillverkats i Ryssland. Om smuggelgodset hade sålts olagligt i Sverige skulle staten gått miste om drygt 40 miljoner kronor i skatter och avgifter.

Tidigare har en dansk affärsman som stod som mottagare av virkeslasten dömts till 3,5 års fängelse i Danmark och en 58-årig man från Hälsingland har dömts till 150 dagsböter för olovlig befattning av smuggelgods.

Den 47-årige mannen dömdes dock även i hovrätten till dagsböter för brott mot alkohollagen sedan polisen hade beslagtagit 50 liter olagligt tillverkad sprit hos honom.

Källa:TT