landstinget

"Strukturplanen ger liten besparing"

Landstingets strukturplan som presenterades i går innebär omfattande förändringar men ger bara en liten besparing. Det tycker folkpartiets oppositionsråd Carina Östansjö.

Sista resterna av Bollnäs sjukhus försvinner och sjukhuset i Hudiksvall halveras och så många som 150 anställda blir utan jobb. Som mest blir besparingen 76 miljoner. Det var en del av förslagen i den strukturplan som landstinget Gävleborg presenterade på onsdagen.

Får medhåll av moderaterna
Carina Östansjö får medhåll av Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard som även han tycker att besparingen blir liten i förhållande till de stora strukturförändringarna som föreslås.

Men båda tror att vissa delar av strukturplanen kan vara genomförbara, men inte alla - speciellt med tanke på att det är valår nästa år.

I Hudiksvall läggs flera verksamheter ned såsom BB, förlossning och sluten vård för kvinnor och barn.

Och i Bollnäs föreslås att resterna av akutsjukhuset försvinner.

Sjukvårdspartiet hoppas på en ny vår
Sjukvårdspartiet som en gång röstades in i landstinget som ett missnöjesparti kan nu få ny luft under vingarna tror partiets Lisa Lind.

– Ja, nu fortsätter vår kamp, för vi var ju ett missnöjesparti då och vi får väl fortsätta att vara det nu. Det är för mycket som satsas på Gävle och det är bara centralisering som gäller, och det är vi emot. Hela södra hälsingland utarmas i det här förslaget och det tycker vi absolut inte om, säger Lisa Lind i Sjukvårdspartiet.

Nu startar det politiska processen och ett beslut om strukturplanen kan eventuellt tas i höst.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se