Paris lör, april 25

I dag har jag gjort som jag brukar i nya städer: gått och gått och gått. Jag rörde mig mot de kvarter jag trodde skulle vara givande.

Det visade sig vara en möjligtvis modern uppfattning, men inte särskilt postmodern och absolut inte post-kolonial. Efter att ha vandrat runt bland amerikaner, svenskar och danskar, köpte jag mig en kaffe och satte mig vid en kyrka i närheten av Notre Dame. Där kom en man som hette Jack fram till mig.

Han frågade först efter en cigarett och när jag inte hade det ville han ha en bisou. Jag sa nej. Vi hamnade först i en diskussion om huruvida man kan vara kär utan att vara gift och sedan om ens barn kan förstå vem som är pappa om man inte är gifta. Det kändes möjligtvis inte heller som en särskilt postmodern diskussion, men det var kanske dagens tema. Sedan började jag ställa mina frågor om identitet och Jack kände sig minsann fransk, men inte europeisk. Så småningom visade det sig att han ändå tyckte att hela idén om Europa var fransk egentligen. På frågan om han var parisare blev det solklara svaret ja. Han var född där. Men staden hade avvisat honom och inte alltid mött honom väl, berättade han. Ingen bostad, inget jobb. Men han ville ändå inte bo någon annastans och inte kände han sig hemma någon annanstans i Europa. Jack är inte ett så franskt namn, sa jag. Nej, hans pappa vara från Kanada och hans mamma från Algeriet, så han hette Jack. Kanske är det därför du inte känner dig så europeisk, försökte jag. Men det hade inte alls med det att göra försäkrade han och kom med en lång utläggning om sina föräldrar som jag inte helt förstod. Summan var att han hatade Sarkozy i alla fall.

Jag lämnade honom på bänken - utan att ge en bisou. Vandrade vidare och hamnade till slut på ett café på Rue des Archives bredvid två amerikaner där den ena berättade för den andra att det var här han brukade hänga och hade sina vänner osv. Jag läste i Husseys bok och förstod att ska jag få ut nåt av den här stan bör jag röra mig mot 18de, 20de, 12de och 13de. Jag trodde alltså att jag bodde centralt men tydligen på helt fel sida stan. I morgon blir det utflykt österut. Det blir det förresten redan i dag. Snart iväg på middag till 10de.