Munkedal

Studenten är här!

Vårens första studenter här i väst är som vanligt eleverna på Naturbruksgymnasiet i Dingle i Munkedal. Där har flera av eleverna redan fått jobb.

Nyutexamnierade Oskar Gaarder och Emma-Maria Krantz har till skillnad från många av sina klasskompisar redan fått jobb.

Jag ska jobba på Nordens Ark, säger Emma-Maria Krantz. Det ska bli jätteroligt för det var det som var målet med att börja på den här skolan över huvud taget. Det blir till att jobba där så länge som jag får.

Emma-Maria Krantz har dubbel anledning att fira. Utöver sitt slutbetyg fick hon även ett stipendium av Nordens Ark.

De tycker väl att jag gjort en bra arbetsinsats under min praktik och även när jag fortsatte jobba. Jag har jobbat där i ett år nu, säger hon.

Oskar Gaarder har fått jobb på Västerby handelsträdgård i Tanumshede.

– Det blir väl allt från plantering till sopning, säger Oskar och skrattar.

Medierna domineras av dystra rapporter och prognoser om finanskris och lågkonjunktur. Men Emma-Maria tror att det finns jobb att få om man bara gör ett gott intryck under sin praktik.

– Visst, alla kan ju inte få jobb men vi är ju ändå några stycken i klassen som har fått erbjudanden och även om det kanske inte är med djurvård så är det ändå ett jobb, säger hon.

Gerd Jensen, biträdande rektor på Dingle naturbruksgymnasium, säger att hon märker av det blivit svårare för eleverna att få jobb efter skolan.

– Som för alla nu så är det säkert svårare än tidigare. Men sedan är det ovanligt många i år som tänkt läsa vidare, säger hon.

För Oskar och Emma-Maria väntar fest med sina respektive familjer innan det bär av till Göteborg för ett ordentligt studentfirande med kompisarna.

– Jag tror nog vi syns på krogen, skrattar Oskar.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 23