VALBORGSMÄSSOAFTON

"Det är extremt torrt"

Det råder inget eldningsförbud inför kvällens Valborgsfirande, trots den senaste tidens torra och varma väder. Men Räddningstjänsten avråder privatpersoner från att tända egna eldar.

– När det gäller valborgsmässoeldarna har vi tagit beslut om att det är okej att elda på de här gamla kända platserna i år också, trots att det är väldigt torrt, säger Lars Lagebo, räddningschef vid Eskilstuna Räddningstjänst.

Men han höjer ett varningens finger.

– Man bör vara extra aktsam i år för det är extremt torrt och man får ta lite höjd när det gäller redskap, vatten och bevakning i år, säger han.

Att det inte blev totalt eldningsförbud får vi delvis tacka det friska vårgräset för, som har börjat komma upp ur marken och som innehåller mycket vätska.

Om man väljer att tända en brasa, finns det vissa saker man behöver tänka på.

– Har man tillgång till rinnande vatten i form av slangar är det det absolut bästa. Då är det bra att vattna på redan nu, så det är blött runtomkring, säger Lars Lagebo.

Under torsdagseftermiddagen inkom larm om ett flertal mindre gräsbränder i länet, bland annat i Eskilstuna och Trosa, men inga fastigheter har varit i fara.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se