Skåne

Febrilt arbete inför väntad influensasmitta

Region Skåne skyndar nu på förberedelsearbetet inför en eventuell influensaepidemi. Anledningen är att Världshälsoorganisationen, WHO, sent i går kväll höjde varningsnivån för en världsomfattande epidemi då det gäller svininfluensan, eller Den nya influensan som den nu ska kallas.

– Nu inför den stundande helgen så har vi försökt öka på tempot och göra det vi tror behövs före helgen, säger Hans-Bertil Hansson, smittskyddsläkare i Skåne.

Det man har gjort är att sprida goda råd till mottagningarna om när man ska ta prover vid misstänkt smitta, och hur sjukvårdspersonalen själv ska skydda sig. Smittan har de senaste dagarna krupit allt närmare. Bland annat i Tyskland och Holland finns nu smittan konstaterad, och i Skåne görs det dagligen tester vid misstänkt smitta.

– Jag tror att det kan komma ganska snabbt om man tittar på utvecklingen hittills. Jag skulle inte bli förvånad om vi ganska snart ser fall i vårt närområde, säger Hans-Bertil Hansson.

Han är orolig för att en utbredd smitta kan bli en svår belastning för sjukvården. Ett problem kan vara bristen på vårdplatser, för i dag finns det betydligt färre platser i Skåne än vad det gjorde för några år sedan.

– Vi hoppas kunna möta behoven så gott det går, men får vi många fall så blir det ingrepp som kan vänta, som planerade operationer, som får skjutas på framtiden, säger han.

Det finns även en viss beredskap för att kunna öppna provisoriska sjukhärbärgen om det blir en påfrestad situation. Enligt Hans-Bertil Hansson är det för tidigt att säga vem som drabbas hårdast av den här influensan. Hans råd är att försöka undslippa smittspridning genom att undvika kindpussar, att vinka istället för att ta i hand och umgås utomhus.

– Där har vi årstiden med oss. Det är många som mycket hellre vill vara ute än sitta inne nu, säger Hans-Bertil Hansson.

Om man känner sig orolig för smittan och har typiska influensasymptom som feber över 38 grader, snuva, hosta och muskelvärk, så ska man inte gå till någon mottagning utan istället ringa sin läkare eller sjukvårdsrådgivningen på 1177.

                                                           Petra Haupt
                                                           petra.haupt@sr.se