Nu kan samkönade par gifta sig

Från och med idag, 1 maj, får även homosexuella par gifta sig. Alexandra Einestam och Åsa Andersson blir ett av de första samkönade paren som gifter sig i Sverige när de vigs i Humlegården i Stockholm.

– Det är så många känslor. Det är så svårt att förklara, framförallt för heterosexuella som haft den här rätten. Hur stor betydelse det här har, det är så otroligt historiskt. Att vara en del av den här historien och vara ett av de första paren, det känns så oerhört mäktigt att det inte finns några ord för vad jag känner, säger Alexandra Einestam.

För en månad sedan klubbades den könsneutrala äktenskapslagen igenom i riksdagen, idag träder den i kraft. Åsa Andersson och Alexandra Einestam var i går på plats i Humlegården där de snart ska gifta sig för att sedan vara del i det socialdemokratiska förstamajtåget.

För att få gifta sig måste alla par ansöka om en så kallad hindersprövning på Skatteverket, men där har någon anstormning av samkönade äktenskapsansökningar inte märkts av. 

Lars Gårdfeldt som är präst och forskare gifte sig med sin man i Kanada för tre år sedan och han tror att det svala intresset beror på att könsneutrala äktenskap ännu inte kan ingås i kyrkan.

– Det är ju sorgligt att Svenska kyrkan väntar ända till hösten med att besluta in den här viktiga frågan. Jag tycker att man kunde ha haft ett extra kyrkomöte, den här frågan är så viktig, säger han.

Sedan lagen gick igenom har det också flitigt diskuterats om den könsneutrala lagen ska gälla enbart borgerlig vigsel eller om samkönade äktenskap också ska kunna ingås i kyrkan.

Som Ekot rapporterat om tidigare, är en majoritet av politikerna i Svenska kyrkans stiftsstyrelser för att viga homosexuella par. Men kritiska röster finns och det slutgiltiga beslutet fattas vid kyrkomötet i höst.

Åsa Andersson och Alexandra Einestam tror också att många vill vänta in kyrkans utslag, men själva ser de fram emot den snart slagna timmen då de gifter sig, även om det inte är i en kyrka.

– Vi älskar varandra och vill gifta oss och nu är vi inte längre diskriminerade utan får gifta oss precis som alla andra, säger Åsa Andersson.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se