USA köper in virushämmande medicin

USA ökar sitt lager av influensamedicin och köper in ytterligare tretton miljoner doser virushämmande läkemedel, meddelade landets hälsominister i går kväll.

Enligt amerikanska smittskyddsmyndigheter har nu 109 fall av den nya influensan H1N1 konstaterats i USA. Många amerikaner följer myndigheternas råd om att vara försiktiga för att undvika smittspridning.

På flygplatsen i Dallas i Texas är det fullt av folk i rörelse, men Janet Swanson har lyckats hitta ett lugnt hörn. Hon säger att hon försöker undvika folkmassor så gott det går med tanke på smittrisken.

På tv-skärmarna flimrar nyhetsrubriker om influensaläget och i flygplatsbutiken har de små flaskorna med bakteriedödande medel sålt slut.

- Det är inte livshotande i de flesta fall men jag är lite nervös, säger Monty Hammetry från Nashville.

Monty Hammetry har skaffat våtservetter med handsprit men säger att han annars inte påverkats särskilt av rapporterna om den nya influensan.

Men i takt med att antalet konstaterat smittade stiger i USA, så ökar också oron. Flera skolor håller exempelvis stängt av rädsla för smittspridning.

I dag kommer minst trehundra skolor runtom i landet att vara stängda. USA köper också in stora mängder virushämmande medicin för att ha i beredskap om influensasmittan fortsätter att öka.

Det finns anledning till försiktighet, men ingen panik är budskapet från amerikanska myndigheter och även från president Barack Obama.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se