Gävleborg

Landshövdingen har hög målsättning

Nu presenterar länsstyrelsen resultaten av tre månaders arbete som ska hjälpa Gävleborg på fötter igen från lågkonjunkturen. 60 miljoner kronor och tusen nya utbildningsplatser har tagits fram, och framtidstron är stark hos landshövding Barbro Holmberg.

– Vi har en stor potential i vårt län på många områden, dels inom vindkraften, dels inom turismen, så vi har så mycket som vi kan utveckla i länet, säger Barbro Holmberg.

Under tre månaders tid har länsstyrelsen arbetat med ett Gävleborg som drabbats av 5 700 varsel och som har den högsta arbetslösheten i Sverige.

60 miljoner har satsats
Satsningarna har framförallt varit stora inom utbildning och i stöd till företag och hittills har ungefär 60 miljoner kronor använts.

Konkret har länsstyrelsen bland annat skapat 76 arbetstillfällen och nära tusen platser till olika typer av utbildningar.

Vidare har 13 nya projekt för att stärka kvinnors företagande inletts och yrkeshögskolan i Hälsingland får 3,4 miljoner kronor i stöd för att genomföras.

Inte blygsam med målet
När lågkonjunkturen väl vänder kommer företagen att behöva de människor som de nu varslat, menar Barbro Holmberg.

Därför har länsstyrelsen undersökt vem som kan vad i över 300 olika företag. Och landshövdingen är inte blygsam med orden när hon talar om vad det slutgiltiga målet för länet är:

– Det här länet ska bli det mest attraktiva i hela Sverige, säger Barbro Holmberg.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se