Många gripna under kravaller i Tyskland

Uppdaterad 11:00
I Berlin och Hamburg pågick kravaller den gångna natten. I Berlin greps närmare 90 personer. Omkring 30 poliser uppges ha fått lätta skador under bråken. 

Polisen beskriver nattens bråk i Berlin som att 200 delvis berusade och aggressiva personer, som samlats till en spontan demonstration, kastade stenar och flaskor mot en spårvagn och mot de utkommenderade poliserna.

De uppges ha tänt på sopcontainrar och även bilar, som blivit unga vänsterautonomas särskilda sätt att protestera i Berlin.

I Hamburg krossades fönstren på en bank.

Polistalesmän i båda städerna talar ändå om en lugn Valborgsnatt. De har varit med om värre och dom är beredda på betydligt värre under det här förstamajdygnet.

I Berlin är 5 000 poliser i tjänst på gatorna i dag. Dels för att övervaka en demonstration som högerextrema ordnar, och dit också motdemonstranter väntas. Men dels för att försöka bemästra det som brukar spåra ur varje år: De vänsterautonomas oberäkneliga och våldsamma protester frampå förstamajkvällen.

Deras främsta mål tycks vara just detta, att angripa polismakten.

I Hannover har myndigheterna förbjudit en högerextrem demonstration i dag. Men i flera andra tyska städer har de fått demonstrationstillstånd.

Även fackföreningar kallar till möten på arbetarnas dag i Tyskland.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se