
Bränder i Rosengård svåra att hejda
Bara under april brann det närmare 70 gånger i och i närheten av området Herrgården i Rosengård i Malmö. Ungdomar har tänt eld på sopcontainrar och när polis och räddningstjänst kommit till platsen har de mötts av stenkastning. Men det är svårt att få tag på de skyldiga.
Flera som bor i området är frustrerade över situationen.
– Jag tycker att det är fruktansvärt. Polisen borde ha mer uppmärksamhet här på området. Det bränns ju på samma containrar, märker man hela tden, säger Rami Serriie som bor i Herrgården.
Den kväll Ekot är på plats i Herrgården är det väldigt lugnt, men bara förra veckan brann det fyra kvällar i rad och hittills i år har det rapporterats om bränder vid nästan 120 tillfällen, varav cirka 70 bara den senaste månaden.
Vissa ungdomar har tänt eld på sopcontainrar, bildäck och hyrflak och när polis eller räddningstjänst kommit till platsen har de mötts av stenkastning. Det här har gjort att räddningstjänsten nu bara rycker ut om människoliv är i fara eller om branden riskerar att spridas.
En affärsinnehavare på Herrgården, som inte vill framträda med namn, säger att bränderna och stenkastningen nu skrämt bort flera av hans kunder.
– Folk är rädda för att komma hit. Vi har kunder från hela Malmö och nu vågar en massa folk, kvinnor och barn, inte komma.
Men trots de många bränderna har polisen väldigt svårt att få tag på de skyldiga, dels på grund av stenkastningen, men framförallt eftersom ungdomarna känner till området mycket bättre än polisen, berättar Börje Aronsson, närpolischef i Rosengård.
– Man flyr in trapphus, har nycklar överallt, ned i källargångar, byter kläder med varandra vilket gör att just att få lagföring är ett stort bekymmer.
Hur många har ni lyckats få lagförda?
– Ser vi utifrån antalet bränder är det försvinnande få, säger Börje Aronsson.
Räddningstjänsten har genomfört ett flertal olika projekt för att få kontakt med ungdomarna. Malmö stad har nyligen inrättat en särskild grupp för att komma tillrätta med problemet. Från politiskt håll har det höljts röster om utegångsförbud och polisen ska nu arbeta för att få fler gripna berättar Börje Aronsson.
– Och exakt hur detta kommer att gå till tänker jag inte avslöja här. Jag kanske inte heller kan svara på det heller fullt ut, men vi har definitivt inte givit upp utan vi fortsätter enträget.
Polisen kan kanske lösa problem kortsiktigt, men för en permanent förändring krävs fler politiska initiativ. anser Börje Aronsson.
– Vi har alltså en trångboddhet, ett utanförskap, en arbetslöshet som överstiger alla gränser. Vi har till exempel bostadsområdet Herrgården, där vi har det som mest akut. 86 procent av den vuxna befolkningen där är beroende av bidrag och det kan man inte bygga en framtid på, säger närpolischefen Börje Aronsson i Rosengård.
David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se