Polisen skär ned på lokala kontor

I sommar kan det bli svårare att komma i kontakt med flera av landets lokala poliskontor. Ekonomin är ansträngd och många polismyndigheter drar därför ned på öppettiderna. Exempelvis stänger Gävleborgspolisen tre kontor helt i sommar.

– Småorterna kommer vi att stänga helt och hållet under nio veckor och på mellanorterna kommer vi att begränsa öppethållandet till 12 - 15, säger Ann-Berit Huhtala som är chef för den lokala supporten vid polisen i Gästrikland.

Inför sommarperioden beslutar just nu de lokala polismyndigheterna i landet hur tillgängliga poliskontoren i respektive län kommer att vara, främst under perioden juni, juli och augusti.

Poliskontor som kan ta hand om anmälningar, hittegods, delgivningsverksamhet och svara på frågor från allmänheten. Men öppettiderna kan alltså se väldigt olika ut beroende på var du bor i landet, om det över huvud taget är öppet.

Hos just till exempel Gävleborgspolisen har man i år dragit in på semestervikarier i receptionerna, vilket innebär kortare öppettider och tre stängda kontor. På så sätt sparar man en hel del pengar, säger Ann-Berit Huhtala.

– Ja det är ett antal hundratusen som vi tjänar på det, för tidigare har vi kunnat ta in ett total sommaranställda till receptionerna, som har gjort att v har kunnat hålla det öppethållande vi har haft tidigare. Nu tillåter inte ekonomin att vi kan göra det det här året.

Ett annat exempel är Kalmarpolisen, som i år också har färre semestervikarier och därmed drar ner på öppettider, bland annat kvällstider mitt i veckan och även helt stänger kontoret i Nybro kommun. Även Gotlandspolisen stänger sitt kontor i Hemse och hänvisar besökare till Visby.

Det finns också polismyndigheter som har öppet mer i år än tidigare somrar, det har man bland annat hos Norrbottenspolisen. Mer om de lokala öppettiderna hittar den som vill veta på den lokala polisens hemsida.

Men polismyndigheterna vill gärna poängtera att det främst handlar om receptioner normalt bemannade med civilpersonal, och att det alltså inte har något med polisens närvaro på orten att göra.

Det stora problemet är helt enkelt att det blir krångligare för folk att ordna pass och id-handlingar. En rekommendation från flera polisstationer är därför att ordna den typen av ärenden redan nu i maj.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se