700 i (Kd)-tåg

Kristdemokraterna hade det största 1 maj-tåget i Uppsala i går och gick på offensiven om vårdnadsbidraget. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson från Uppsala talade.

- På samma sätt som det är en skyldighet i alla kommuner att erbjuda jämstälddhetsbonus så ska naturligtvis alla kommuner vara skyldiga att erbjuda vårdnadsbidrag, sa Mikael Oscarsson, som också argumenterade också för att vårdnadsbidraget borde fördubblas.

Kristdemokraternas 1 maj-tåg hade enligt polisens beräkningar bäst uppslutning i Uppsala, drygt 700 gick med. Vänsterpartiet var näst störst med runt 550, därefter kom socialdemokraterna med drygt 400, syndikalisterna med 170 deltagare och Kommunistiska partiet med 100. Både socialdemokraterna och kristdemokraterna hade anlitat kända kulturpersonligheter som dragplåster, socialdemokraterna Rikard Wolff och kristdemokraterna Marcus Birro, det senare partiet hade också partiledaren Göran Hägglund som en av talarna. Socialdemokraterna hade också förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi som talare, och han vände sig, liksom Mona Sahlin, bland andra till de äldre grupperna i samhället.

- Vi socialdemokrater kräver nu inför europaparlamenstvalet en helomfattanden diskriminieringslagstiftning som även omfattar all form av åldersdiskriminering i vårt samhälle, sa Ardalan Shekarabi.

I vänsterpartiets demonstration i Uppsala skallade:

- Inga pigor till överklassen! Låt de skura de egna dassen!

Mikael Skärlund var en av deltagarna och tycker inte att första majtraditionen är förlegad.

- Det är en poäng att ha en dag som man ägnar åt politiska aktiviteter och man kan engagera sig för de frågor man tror på, säger han.