Kommuner kan få flytta underskott

Regeringen ska utreda om det kan bli en uppmjukning av det så kallade balanskravet för kommunerna. Det skulle innebära att de tillåts ta med sig ett underskott i sin budget till kommande år. Detta på grund av den svåra lågkonjunktur som just nu råder.

I våra tidigare nyhetssändningar har kommunalrådet Karl Petersen (S) i Luleå sagt att han vill ha undantag i lagen om att det ska vara årlig balans i den kommunala budgeten. Bakgrunden är att kommunens inkomster rasar de närmaste åren.

Regeringen tänker nu utreda om kommunerna får ta med sig ett överskott eller underskott till kommande år, men näringsminister Maud Olovsson (C) kan inte lova att det blir en ändring av balanskravet. de 

– Vi har bara sagt att vi ska se över detta, men jag kan inte ställa ut några löften att det nu blir så. Utan vi har bara öppnat för att se över balanskravet och se om det finns någon möjlighet att ta med sig ett överskott från ett år till ett annat, säger hon.

Samtidigt konstaterar Maud Olofsson att man måste vara noga med att ha strama tyglar, både för staten och kommunerna så att man inte gör av med mer pengar, än man har.

– För det visar sig om man inte hushållar med skattebetalarnas pengar, så blir det surt efteråt, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se